torsdag 16. oktober 2008

Hvordan finne den perfekte parfymen





Å velge den perfekte parfymen kan være like vanskelig som å finne den perfekte kjolen. Og vi vet jo alle hvor vanskelig dèt er...

Å finne den perfekte parfymen krever tid og tålmodighet. Du nok neppe finne signaturduften din på taxfreen 30 minutter før boarding...

Om du vet hva du ønsker deg vil det selvfølgelig gjøre jobben lettere. Men jeg finner ofte dufter i helt andre kategorier enn jeg først hadde tenkt. Så derfor synes jeg det er lettere å danne meg en formening om hva jeg ikke liker og hva jeg ikke vil ha og gå ut fra det.



Her er ytterligere noen tips som kan gjøre jakten litt lettere:



* Ikke ta på deg parfyme samme dag du skal ut og lete - det vil påvirke lujtesansen din samt lukten på huden din.



*Tenk på hva du spiser dagen før. Krydret mat kan feks. påvirke lukten på huden din.



* Luktesansen er mest skjerpet på formiddagen, ergo er det best å se (les: lukte) etter parfyme da.



*Prøv kun to til tre dufter på engang, nesen klarer sjeldent å skille mellom flere dufter.



* Å lukte på kaffebønner mellom hver duft nøytraliserer luktesansen og gjør det lettere å skille mellom de forskjellige duftene.



* Spray på huden. Parfyme lukter forskjellig fra person til person og det er en dårlig ide å kjøpe parfyme kun fordi den lukter godt på venninnen. Det holder heller ikke å kun lukte på parfymen på de små papirlappene. Dette vil kun gi deg en ide om hvordan parfymen lukter. Liker du ikke duften på lappen, vil du nok mest sannsynlig heller ikke like den på huden din. Men liker du duften på lappen, den også testes på huden. Dette grunnet huden kjemi. Spesielt topp- og hjertenoter lukter forskjellig fra person til person. At forskjellige dufter lukter forskjellig fra person til person er egentlig ikke så rart. Vi har jo alle forskjellig hudtyper, noen har tørr hud, noen har fet hud, og dette vil være med på å avgjøre hvordan parfymen setter seg på uden. I tillegg kommer faktorer som diett, hormoner, livstil (røyking, drikking osv.) og helse generelt.



* Prøv noen dråper på pulspunkter, feks. håndledd og vent noen timer. Det tar minst en time for duften å utvikle seg. Hver duft består av toppnoter, hjertenoter og basenoter og hva som ligger i de forskjellige notene avgjør hvordan parfymen utvikler seg over tid. Selv om parfymen lukter godt på deg med en gang, er det ikke sikkert den vi gjøre det samme om noen timer.



* Ikke gni hånledden mot hverandre etter å ha sprayet på parfyme, da ødelegges de fine partiklene i duften.



*Hvis du oser av parfyme, har du enten tatt på for mye, eller rett og slett valgt feil parfyme. Riktig parfyme vil ikke virke påtrengende.



* Hvis du fremdeles liker duften etter noen timer, gå tilbake og spray over større deler av kroppen, som når du sprayer parfyme på etter dusjen. Dette vil gjøre en stor stor forskjell i hvordan du opplever duften. Det aller beste er selvfølgelig en prøve, slik at du kan prøve parfymen over flere dager.



Føler du deg forelsket i ditt eget håndledd og kan ikke la være å sniffe på det, er sjansene store for at du har funnet din perfekte parfyme!

Ingen kommentarer: