søndag 27. juli 2008

Nyt solen forsiktig!

Hoved årsaken til føflekkkreft er solforbrenning i barne- og ungdomsårene, mens når det gjelder hudkreft er det ofte en langvarig eksponering, gjennom flere år. Derfor er solbeskyttelse ekstremt viktig, og det eneste vi faktiskselv kan gjøre for å forebygge hud og føflekkkreft. Det absolutt viktigste er å unngå forbrenning.

Solen avgir UVA og UVB stråler, dessverre er det slik at solkremer ofte kun beskytter mot UVB. Tallet på kremen angir beskyttelsesfaktoren mot UVBstråler. UVA stråling gir forbrenning i veldig liten grad, og vil gi en rask men kortvarig brunfarge (solarium). UVA stråling er det som gir huden rynker, enda en grunn til å smøre seg med riktig solkrem! Det er også UVAstrålingen som gir soleksem, så er du plaget av det er det lurt å gå over til en solkrem som beskytter mot både UVA og UVB stråling.

UVBstråling gir mer forbrenning og beskytter mest mot bruningen.

Mellom kl 11 og 14 er solen sterkest, og det er lettest å brenne seg. Sett deg da i skyggen og beskytt gjerne huden med klær i tillegg til solkrem. Vær spesiell påpasselig med lys og vinterblek hud som enda ikke er beskyttet av den naturlige pigmenteringen vi bygger opp etter å ha opphold oss i solen. Vær obs på at solariumsfarge ikke beskytter mot UVB stråling da solarium ikke gir fortykkelse av huden!

Det finnes både fysiske og kjemiske solbeskyttere, men det finnes ikke noen bra nok kjemisk beskyttelse for UVA, derfor må det tilsettes fysiske blokkere for at solbesttylse også skal kunne beskytte mot UVA.

Kremer kjøpt på perfymeri beskytter ofte kun mot UVB, mens på apoteket er det nesten uten unntak solbeskyttelse som beskytter mot både UVA og UVB.

Ingen kommentarer: