søndag 24. februar 2008

Anna Karenina

Anna Karenina av Lev Tolstoj.

I boken følger vi vakre og lettere ambivalente Anna Karenina, gift med Alexei Karenin, som innleder et heftig forhold til Grev Vronskij. Vi følger denne ultimale, tragiske kjærlighets affære helt til det skjebnesvangre avslutningen.

Som en kontrast til det stormfulle forholdet mellom Anna Karenina og grev Vronskij følger vi forholdet til søte Kitty og Levin.

Mens forholdet til Anna Karenina og grev Vronskij blir fremstått som en sykdom, kun drevet av begjær, er forholdet mellom Kitty og Levin renere og mer holdbart.

Kitty sier først nei til Levins frieri, da hun var forelsket i nettopp Grev Vronskij. Grev Vronskji ble så betatt av Anna Karenina, og innledet et forhold til henne. Forholdet tok brått slutt etter Annas mann fant ut av det. Anna Karenina valgte til slutt å følge sitt hjerte og gå fra mann og barn til fordel for Grev Vronskij. Etter et langt sykeleie finner Kitty ut at hun egentlig alltid har elsket Levin og disse finner til slutt sammen etter en sammenkomst satt sammen av Levins gode venn Stiva.

Dette er en historie om kjærlighet og utroskap lagt til det russiske aristokratiet på 1870-tallet. Lev Tolstoj skal ha sagt at han med Anna Karenina ønsket å gi uttrykk for sin kjærlighet for familien. Likevel skildres Anna Karenina, som bryter med sin mann og ufrivillig med sin sønn som et offer for denne sykdommen som kjærligheten til grev Vronskij er og for samfunnets normer.

I tillegg til å handle om kjærlighet og utroskap tar boken også opp temaer som politikk, økonomi og religion og gjør den dermed veldig kompleks.

Dette var tungt lesestoff, rundt 1400 sider fordelt på 8 deler, men var absolutt verdt det.

Nå gleder jeg meg til å se filmen!
Mitt eksemplar av boken, som har fulgt meg overalt i to måneder nå...


Ingen kommentarer: